Het beschermen van je hoofd is bij veel beroepen en in veel situaties van (levens-) belang. In een aantal sectoren is het dragen van een bouwhelm zelfs verplicht. In deze blog vertellen we je onder andere graag meer over de soorten hoofdbescherming, mogelijke veiligheidsrisico’s en het onderhouden van hoofdbescherming.
WAT IS HOOFDBESCHERMING?
Het antwoord lijkt simpel, maar hoofdbescherming is meer dan enkel en alleen het beschermen van je hoofd. Hoofdbescherming heeft namelijk verschillende functies; zo kan het je beschermen tegen bijvoorbeeld vallende voorwerpen, maar ook tegen chemicaliën of elektrische stroom. De bescherming tegen elektrische stroom is van belang voor je gehele lichaam, omdat het de geleiding tegen houdt.
SOORTEN HOOFBESCHERMING
Er zijn verschillende manieren om je hoofd te beschermen. Wij onderscheiden de volgende twee soorten:
- Hoofdbedekkingsmiddelen
- Veiligheidshelmen
Hoofdbedekkingsmiddelen
Hoofdbedekkingsmiddelen worden gebruikt bij lichte stoten, hygiëne, kou en verbranding. Onder hoofdbedekkingsmiddelen verstaan wij:
- Stootpetten / stootcaps/ reflecterende veiligheidspetten;
- Mutsen;
- Haarnetjes.
Veiligheidshelmen
Een veiligheidshelm biedt bescherming tegen stoten of vallende voorwerpen en is in een aantal sectoren verplicht om te dragen. Op plekken waar gewerkt wordt met hijskranen, in veel productiebedrijven en in de bouw is een bouwhelm verplicht. De soorten veiligheidshelmen in ons assortiment zijn:
- Glow in the dark veiligheidshelm of high-vis veiligheidshelmen;
- Veiligheidshelm met vizier;
- Veiligheidshelm bouw;
- Zaaghelm;
- 3m helm.
HOOFDBESCHERMING BIEDT BESCHERMING TEGEN MEERDERE VEILIGHEIDSRISICO’S
Zoals we hierboven benoemd hebben biedt hoofdbescherming bescherming tegen verschillende risico’s. Het is belangrijk om alsnog op mogelijke veiligheidsrisico’s op te letten bij het wel of niet dragen van de juiste hoofdbescherming.
Hoofdbedekking biedt bescherming tegen de volgende veiligheidsrisico ‘s:
- Lichte stoten;
- Hygiëne of scalperen;
- Koude temperaturen;
- Verbranding of verontreiniging.
Veiligheidshelmen bieden bescherming tegen de onderstaande veiligheidsrisico’s:
- Botsen of schokken;
- Hitte of vuur;
- Vallende voorwerpen;
- Spatten;
- Chemicaliën of projectie van batterijzuur;
- Elektrische stroom;
- Snijden of steken;
- Stoten.
HOOFDBESCHERMING KIEZEN
Het is belangrijk om de juiste hoofdbescherming te kiezen. Er zijn hierbij een aantal belangrijke aspecten waar je op moet letten. Let bijvoorbeeld op de werkzaamheden die je uitvoert en waar je deze werkzaamheden uitvoert en bepaal vervolgens welke van de bovenstaande risico’s voor zouden kunnen komen. Kijk je tijdens het werk veel naar boven? Let dan goed op of de helm een korte klep heeft; zo voorkom je belemmering van het zicht.
Het is belangrijk om te letten op de risico’s, maar ook op de pasvorm van de hoofdbescherming. Het binnenwerk van de veiligheidshelm moet comfortabel zitten en goed aansluiten op het hoofd. Als de maat niet goed is loop je het risico dat de hoofdbescherming gaat irriteren of niet blijft zitten.
Draag je een veiligheidshelm bij koude temperaturen? Let dan op of de helm te dragen is in combinatie met een wintermuts of winterband.
Zie je onderstaand bord? Dan is een bouwhelm/veiligheidshelm verplicht!
HET ONDERHOUDEN VAN HOOFDBESCHERMING
Wij raden aan om goed op het onderhoud van je hoofdbescherming te letten! Een bouwhelm kan namelijk door verschillende oorzaken zijn beschermende functie verliezen. Wij geven je graag een aantal tips voor het onderhouden van hoofdbescherming.
Tip 1: Als een bouwhelm een harde klap of stoot heeft geïncasseerd, dan kan je deze bouwhelm niet meer dragen, óók als er geen schade te zien is.
Tip 2: Bewaar hoofdbescherming op de juiste manier: in de originele verpakking (of iets vergelijkbaars) en zorg dat de hoofdbescherming niet in aanraking komt met hitte en zonlicht.
Tip 3: Let op eventuele beschadigingen en of krassen à dit heeft mogelijk invloed op de mate van bescherming dat de veiligheidshelm te bieden heeft.
Tip 4: Reinig de veiligheidshelm regelmatig! Dit kan je doen met een beetje zeep en warm water. Naast dat dit hygiënisch is voor de drager, zijn mogelijke beschadigingen eerder zichtbaar.
Tip 5: Let op de productiedatum & vervaldatum, bij het op de juiste manier omgaan mét en onderhouden ván hoofdbescherming geniet je van de maximale levensduur van het product. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing/productomschrijving om te achterhalen wat de levensduur van het product is.
VEILIGHEIDSNORMERINGEN HOOFDBESCHERMING
Hoofdbescherming moet aan bepaalde veiligheidsnormeringen voldoen, wij leggen deze veiligheidsnormeringen graag aan je uit.
EN 397
Toepasselijk op veiligheidshelmen die geschikt zijn voor in de industrie en beschermen met name het bovenste gedeelte van het hoofd.
EN 812
Deze normering is van toepassing op stootpetten. Met EN 812 stootcaps kun je je hoofd stoten tegen statische objecten waarbij je mogelijk schaaf- of stootwonden op kunt lopen.
EN 50365
De veiligheidshelm OXXA 8070 uit ons assortiment is voorzien van deze normering. Dit betekent dat deze helm beschikt over elektrische isolatie en geschikt is voor werkzaamheden waarbij er gewerkt wordt met stroom. Let op, dit geldt alleen bij laagspanning (tot 1000 Volt).
Reactie plaatsen
Reacties